Podstawy techniki chłodniczej
Program kursu początkowego dla osób dokonujących napraw i
obsługi technicznej urządzeń i instalacji chłodniczych zawierających
substancje kontrolowane oraz dokonujących obrotu tymi
substancjami
Czas trwania: 2 dni po 8 godzin dziennie - ogółem 16 godzin + egzamin
PIERWSZY DZIEŃ SZKOLENIA
0. Rozpoczęcie szkolenia. Czynności organizacyjne.
Wp
rowadzenie (0,5 h) 8:30
1. Wprowadzenie do techniki chłodniczej
(1 h + 1 h
zajęć praktycznych) 8:45-9:30
Budowa i zasada działania jednostopniowego urządzenia
chłodniczego, wykres termodynamiczny ciśnienie - entalpia, wpływ ciśnień
skraplania i parowania na działanie urządzenia, dochłodzenie oraz
przegrzanie w obiegu jednostopniowym, obieg rzeczywisty, zasady obliczeń
podstawowych wielkości charakterystycznych urządzenia na podstawie wykresu
p-h.
Zajęcia praktyczne: Badanie wpływu zmian ciśnienia
skraplania i ciśnienia parowania na działanie jednostopniowego urządzenia
chłodniczego 9:35-10:20
2. Przepisy prawne i obowiązki podmiotów używających
substancje kontrolowane (1h +1h zajęć praktycznych)
: 10:30-11:15 i 11:20-12:05
Postanowienia Ustawy o substancjach zubożających warstwę ozonową z dnia 20.04.2004r.,
oznakowanie substancji kontrolowanych oraz wyrobów, urządzeń i instalacji
zawierających te substancje, karty urządzeń, ewidencja substancji
kontrolowanych.
3. Czynniki chłodnicze i nośniki ciepła. (2 h)
12:15-13:00 i 13:05-13:50
Ogólne regulacje prawne w zakresie stosowania czynników
chłodniczych (dyrektywy, normy bezpieczeństwa, certyfikacja personalna),
rodzaje czynników chłodniczych, własności cieplne i użytkowe wybranych
czynników jednorodnych naturalnych i syntetycznych oraz mieszanin
zeotropowych i azeotropowych, oleje chłodnicze i ich współpraca z czynnikami
chłodniczymi oraz materiałami konstrukcyjnymi instalacji chłodniczych,
rodzaje i własności pośrednich nośników ciepła.
Przerwa obiadowa 13:50-14:50
4. Posługiwanie się czynnikami chłodniczymi. (2h zajęć
praktycznych)
14:50-16:30
Metody i zasady prowadzenia operacji napełniania i odzysku
czynników chłodniczych, systemy i urządzenia stosowane do tego celu,
recykling i regeneracja substancji kontrolowan
ych.
Zajęcia praktyczne:
Prowadzenie operacji odzysku
czynnika chłodniczego
Zakończenie pierwszego dnia szkolenia: 16:30
DRUGI DZIEŃ SZKOLENIA
5. Wyposażenie techniczne urządzeń chłodniczych.
(2 h): 8:30-9:15 i
9:20-10:05
Sprężarki chłodnicze: rodzaje, budowa, działanie, ogólne
zasady doboru, skraplacze i parowniki, pozostałe chłodnicze wymienniki
ciepła, ogólne zasady doboru chłodniczych wymienników ciepła, aparatura
pomocnicza i ogólne zasady jej doboru i obsługi, armatura
chłodnicza.
6. Eksploatacja urządzeń chłodniczych - zagrożenia w nich
występujące. (2 h): 10:15-11:00 i
11:05-11:50
Wpływ obecności oleju na pracę urządzenia chłodniczego,
wpływ obecności gazów nie skraplających się na pracę urządzenia, zagrożenia
występujące w pracy sprężarek chłodniczych, wpływ szronu na pracę chłodnicy
powietrza, podstawy oszczędzania energii w układach chłodniczych.
7. Montaż, obsługa i konserwacja urządzeń
chłodniczych. (2 h): 11:55-12:40 i
12:45-13:30
Wymagania w zakresie montażu, obsługi i konserwacji
urządzeń chłodniczych, naprawy instalacji chłodniczych, kontrola szczelności
i pracy układów, zapobieganie emisji czynników chłodniczych do
atmosfery.
Przerwa obiadowa 13:30-14:30
8. Automatyka chłodnicza.
(2 h): 14:30-15:15 i 15:20-16:05
Cechy obiektów chłodniczych (typowe zakłócenia), zadania i
klasyfikacja elementów automatyki do zasilania parowników, zawory rozprężne:
termostatyczne i elektroniczne (budowa, działania, zastosowanie). Ogólne
zasady regulacji temperatury w obiektach chłodniczych, przykłady
zastosowania r
egulatorów automatycznych
w instalacjach chłodniczych.
Zakończenie zajęć: 16:10
EGZAMIN
16:30-19:30