NUMER 10(116)/2005

Szanowni Czytelnicy !

W ostatnich tygodniach natura była nader łaskawa, rozpieszczając nas urokami prawdziwie złotej polskiej jesieni, z jej bajeczną kolorystyką, wielością barw i sporą dawką promieni słonecznych. Jednak nic nie powstrzyma tego co w niej nieuchronne, czyli pukającej do drzwi pory zimowej, o czym przypominają nam nocne przymrozki, jakich doświadczamy od kilku dni. Dni stają się coraz krótsze, a wieczory długie, co sprzyja zagłębianiu się w lekturę. Mogę zatem domniemywać, że ten 10 numer tegorocznej edycji "Techniki Chłodniczej i Klimatyzacyjnej" będzie stanowił interesujący przedmiot takiej lektury, zatem uprzedzając indywidualne zapoznanie się z treścią poszczególnych publikacji, na wstępie w zwięzłej formie przybliżę ich problematykę.

Hasłem przewodnim numeru jest wentylacja w zakładach żywienia zbiorowego. Temat ten podejmuje w swoim artykule Edmund Nowakowski. Omawia on zasady obliczania strumieni objętości powietrza wentylacyjnego w pomieszczeniach, w tym przypadku obiektem jego zainteresowania są zakłady żywienia zbiorowego, z rozbiciem na poszczególne ich działy takie jak dział : handlowy, ekspedycyjny, produkcyjny, magazynowy, socjalno-administracyjny oraz obsługi technicznej zakładu. Dla każdego z nich autor przedstawia zasady wyznaczania ilości powietrza wentylacyjnego. Cennym uzupełnieniem artykułu są tabele zawierające orientacyjne krotności wymian powietrza w wybranych pomieszczeniach zakładów żywienia zbiorowego, a także bogaty zestaw literatury źródłowej. Zachęcam osoby zainteresowane tą problematyką do uważnej lektury, która jest tym cenniejsza, bowiem zawiera komentarz i sugestie autora oparte na jego bogatym doświadczeniu zawodowym.

Numer otwiera trzecia część większej całości, składającej się z pięciu artykułów zawierających analizę termodynamicznych obiegów lewobieżnych, odbiegającą od typowych, spotykanych w literaturze ich opisów. W oparciu o drugą zasadę termodynamiki, w materiale opisano jednostopniowy obieg lewobieżny przy pomocy odpowiednich przyrostów entropii oraz związanych z nimi przyrostów pracy napędowej, które generują rzeczywiste procesy nieodwracalne. W części pierwszej cyklu przedstawiono podstawowe zależności termodynamiczne, które wykorzystano do analizy obiegów ( "TCHK", nr.4/2005 ). W części drugiej opisano wielkości charakteryzujące obieg lewobieżny, a także relację Gouy'a-Stodoli oraz pojęcie sprawności egzergetycznej ( "TCHK", nr. 6-7/2005 ). W części trzeciej zamieszczonej w tym numerze, przedstawiono rzeczywiste oddziaływanie termiczne czynnika obiegowego i źródeł ciepła w obiegu Carnota pompy ciepła, a także znaczenie dochłodzenia ciekłego czynnika dla jego efektywności energetycznej. Kolejna część tego cyklu poświęcona będzie ocenie trzech obiegów chłodniczych, a mianowicie obiegu idealnego Carnota oraz obiegów nieodwracalnych : Rannkine'a i Lindego.

Kolejna pozycja, to druga część artykułu poświęconego ocenie techniczno-ekonomicznej ogrzewania wolnostojącego budynku mieszkalnego, realizowanego w oparciu o dwa systemy ( część 1 zamieściliśmy w numerze 9/2005 ). Analizę opłacalności przeprowadzono dla układów, których porównanie jest w wysokim stopniu adekwatne do rzeczywistych warunków ekonomicznych i technicznych. Ocenie poddano systemy c.o. i c.w.u. wykorzystujące sprężarkową pompę ciepła lub kocioł olejowy, przy założeniu, że parametry obu systemów są zbliżone. W części drugiej tego opracowania przedstawiono ocenę techniczno - ekonomiczną analizowanych systemów ogrzewania opartą na wciąż mało popularnej w naszym kraju, a jakże interesującej metodzie LCC ( Life Cycle Cost ) oraz wnioski w odniesieniu do rozważanego tym materiale rozwiązań. W tym miejsce chciałbym zwrócić uwagę, iż wyniki tej analizy są adekwatne do charakterystyki przyjętego budynku, a zatem nie można ich uogólniać i odnosić do innych obiektów bez weryfikacji przyjętych założeń.

Już po raz 15. spotykamy się z Jackiem Postolskim poprzez prowadzoną przez niego rubrykę, a w niej cykl materiałów poświęconych podstawowym procesom wykorzystywanym w technologii chłodniczej żywności. Ten odcinek zamyka pierwszą część cyklu obejmującego omówienie takich zagadnień, jak : skład chemiczny i podstawowe właściwości produktów żywnościowych, psucie się żywności nieutrwalonej, przemysłowe techniki utrwalania żywności, utrwalanie żywności w niskich temperaturach, podstawowe procesy wraz z ich ważniejszymi modyfikacjami i wariantami technologicznymi. W części szóstej autor dzieli się uwagami i spostrzeżeniami m. innymi w zakresie stosowanej w tej dziedzinie terminologii. Kończąc pierwszą część cyklu pragnę poinformować naszych czytelników, iż w moim archiwum znajdują się kolejne dwa bloki tematyczne. Pierwszy z nich będzie poświęcony technice chłodniczej w przetwórstwie i przechowalnictwie żywności, a zainauguruje go artykuł, w którym autor przedstawia ogólną charakterystykę metod schładzania. Zatem zachęcam wszystkich, dla których technologia chłodnicza znajduje się w obszarze ich zainteresowania do pilnej lektury kolejnych materiałów.

W tym numerze znajdziecie Państwo dość bogaty dział informacji ogólnych, a otwiera go interesujące opracowanie Adama Barylskiego, przybliżające sylwetkę i dorobek naukowy profesora Waltera Nernsta, autora III zasady termodynamiki. Na rynku wydawniczym ukazała się ostatnio książka Kazimierza Żarskiego "TERMODYNAMIKA. Zagadnienia praktyczne w ogrzewnictwie i klimatyzacji", której zawartość i walory poznawcze omawia na naszych łamach Waldemar Targański. On też przygotował relację z XIX Zjazdu Termodynamików, który odbył się na początku września br. w Gdańsku. Wrzesień, to tradycyjnie miesiąc, w którym odbywają się w Poznaniu targi POLAGRA FOOD. Podczas tegorocznej ich edycji odbyło się II Forum Chłodnictwa, niewątpliwie mniej efektowne niż jego pierwsza edycja przez rokiem, ale należy mieć nadzieję, że za dwa lata, czyli w roku 2007, III Forum Chłodnictwa będzie już imprezą o znamionach europejskich. Prezentujemy również krótką relację z seminarium technicznego zorganizowanego w Gdańsku przez firmę GEOCLIMA oraz kolejną relację zdjęciową z egzaminów na Świadectwo Kwalifikacji prowadzonych w Ośrodku Egzaminacyjnym Politechniki Gdańskiej. Przy okazji warto zauważyć, że ilość osób, które uzyskały w tym ośrodku wspomniany dokument przekroczyła już trzecią setkę.

Kończąc omówienie zawartości przekazywanego do Waszych rąk numeru - już 116, jeszcze raz zachęcam do zapoznania się z zawartymi w nim materiałami z przekonaniem, iż okażą się one interesujące poznawczo i użyteczne zawodowo.

                      

powrót do strony głównej