W NUMERZE 11(141)/2007
433 | Artykuł wstępny | |||||||||||||||||||||||||
WYMIANA CIEPŁA | ||||||||||||||||||||||||||
434 | Waldemar Targański Janusz T. Cieśliński |
Przenoszenie ciepła przy
wrzeniu w przepływie. Część I.
Artykuł poświęcono zjawiskom i problemom związanym z wrzeniem czynników chłodniczych podczas przepływu w rurach. Przytoczono podstawowe parametry opisujące proces wrzenia oraz opisano poszczególne jego etapy. Zestawiono zasadnicze metody obliczania współczynnika przejmowania ciepła po stronie wrzącego czynnika. Zwrócono uwagę na trudności, na jakie napotykają próby stworzenia uniwersalnego modelu wrzenia. Część pierwszą poświęcono wrzeniu w rurach z rozróżnieniem wrzenia przechłodzonego i wrzenia rozwiniętego. |
||||||||||||||||||||||||
KLIMATYZACJA I WENTYLACJA | ||||||||||||||||||||||||||
440 | Krzysztof KAISER | Filtry i filtracja (5). Podstawowe własności i parametry filtrów
powietrza.
.
Kolejna części cyklu publikacji poświeconych problematyce oczyszczania powietrza. Omówione zostały w niej podstawowe własności i parametry filtrów powietrza, takie jak skuteczność filtracji, początkowa i końcowa strata ciśnienia na filtrze oraz inne parametry charakteryzujące filtry. Kolejna część cyklu będzie poświęcona badaniom filtrów powietrza. |
||||||||||||||||||||||||
TECHNOLOGIA CHŁODNICZA ŻYWNOŚCI | ||||||||||||||||||||||||||
443 | Jacek POSTOLSKI | Prawie wszystko o ... TECHNOLOGII CHŁODNICZEJ
ŻYWNOŚCI (30) 4. Przechowywanie i dystrybucja mrożonej żywności. 4.2 Jakość i trwałość mrożonej żywności. Część 1. Kolejna część cyklu poświęconego przechowywaniu i dystrybucji żywności. W części poprzedniej ( nr. 10/2007 "TCHK" ) autor omówił zmiany przechowalnicze zachodzące w produktach w kontekście jakości i trwałości żywności mrożonej. Zwrócił w niej uwagę na przemiany chemiczne i biochemiczne, abiotyczne procesy fizyczne, ubytki masy produktów, oparzelinę mrozową, rekrystalizację, a także na wpływ wahań temperatury na zmiany jakościowe produktów. Publikowana w tym numerze część cyklu poświęcona jest wspomagającym jakość i trwałość mrożonej żywności czynnikom technologicznym, takim jak: opakowania ochronne, czy różne substancje o wybiórczym działaniu ochronnym. Kolejna część poświęcona będzie problematyce tzw. "łańcucha chłodniczego" w obrocie żywnością mrożoną. |
||||||||||||||||||||||||
CHŁODNICTWO PRZEMYSŁOWE | ||||||||||||||||||||||||||
447 | Michał Gliński | Nowoczesne rozwiązania systemów chłodzenia w mleczarni na
przykładzie wybranego obiektu. Część 1.
W artykule zaprezentowano nowoczesne systemy chłodzenia stosowane w mleczarniach. W jego części wstępnej autor rozpatruje wybrane syntetyczne czynniki chłodnicze i porównuje ich własności cieplno-użytkowe z amoniakiem. Przedstawia charakterystyki kilku istniejących rozwiązań systemów chłodzenia w wybranych mleczarniach dokonując ich oceny technicznej. W części drugiej artykułu przedstawiona zostanie charakterystyka instalacji w wybranej mleczarni, a następnie omówione dwa alternatywne rozwiązania systemu chłodzenia dla tego obiektu oparte na wytypowanych wcześniej długoterminowych płynach roboczy. Zostanie również przedstawiona ocena techniczno-ekonomiczna tych rozwiązań. |
||||||||||||||||||||||||
INFORMACJE OGÓLNE | ||||||||||||||||||||||||||
453 | Emerson Climate Technologies otwiera wysoko technologiczny zakład
produkcyjny.
|
|||||||||||||||||||||||||
454 | Kolejne świadectwa Kwalifikacji w Ośrodku Egzaminacyjnym Politechniki
Gdańskiej.
|
|||||||||||||||||||||||||
ARTYKUŁY SPONSOROWANE | ||||||||||||||||||||||||||
459 | Bartosz NOWICKI | Kontrola instalacji w systemie LAE
Electronic.
|
||||||||||||||||||||||||
470 | Adam GŁOWALA | Sterownik elektroniczny
EC3-622 Alco Controls do sterowania pracą zespołu
sprężarkowego z płynną regulacją wydajności.
|
||||||||||||||||||||||||
474 | Ewa PILARSKA | CLINT - nowa gama produktów w ofercie firmy
KLIMA-THERM.
|
||||||||||||||||||||||||
GDZIE I JAK | ||||||||||||||||||||||||||
480 | Prenumerata, zakup pisma. Co w następnych numerach.
|