W NUMERZE 4
(134)/2007

 

145 Artykuł wstępny
CZYNNIKI CHŁODNICZE
146 Gabriela KONOPKA-CUPIAŁ Wykorzystanie ciekłego dwutlenku węgla w transporcie chłodniczym.
W artykule przedstawiono możliwości wykorzystania ciekłego dwutlenku węgla (R 744) w transporcie chłodniczym. Szczególną uwagę zwrócono na rozwiązania technologiczne proponowane przez firmę Thermo King, którymi są agregaty chłodnicze wykorzystujące ciepło parowania i przegrzania R 744. Są to obiegi otwarte, w których płyn roboczy emitowany jest do atmosfery po wykorzystaniu części jego użytecznego potencjału energetycznego.
KLIMATYZACJA I WENTYLACJA
152 Wojciech BALICKI
Zenon BONCA
Stanowisko dydaktyczne do badania procesu osuszania powietrza.
Zaprezentowano unikalne stanowisko dydaktyczne przeznaczone do prowadzenia badań w zakresie przemian, jakie zachodzą podczas obróbki cieplno - wilgotnościowej powietrza. Przedstawiono budowę i charakterystykę techniczną podstawowych elementów składowych tego stanowiska, a są to : blok osuszania, blok nawilżania, blok ogrzewania, blok chłodzenia, a ponadto panel kontrolno - sterujący i panel pomiarowy. W artykule zaprezentowano również pomiary skuteczności działania tego urządzenia. Stanowisko zostało zaprojektowane i wykonane w ramach pracy dyplomowej przez studenta Akademii Morskiej w Gdyni.
158 Krzysztof KAISER
Andrzej WOLSKI
Kontrola czystości mikrobiologicznej powietrza.
Badania mikrobiologiczne powietrza są wskaźnikiem ułatwiającym utrzymanie instalacji klimatyzacji - wentylacji w stanie zapewniającym osiąganie wymaganej jakości powietrza. W artykule omówiono metody pomiarowe czystości mikrobiologicznej powietrza. Do wykrywania drobnoustrojów w powietrzu stosuje się metody: mikroskopowe, hodowlane i wiązane. Do metod pomiarowych powszechnie stosowanych w metodach hodowlanych zalicza się metody sedymentacyjne i metody polegające na mechanicznym oddzielaniu zanieczyszczeń z próbki powietrza o standardowej objętości. Zwrócono uwagę na dokładność wykonywanych tymi metodami pomiarów i wynikające z ich specyfiki błędy pomiarowe.
TECHNOLOGIA CHŁODNICZA ŻYWNOŚCI
163 Jacek POSTOLSKI Prawie wszystko o ... TECHNOLOGII CHŁODNICZEJ ŻYWNOŚCI (26)
3. Technologia i technika zamrażania.
     3.5 Zamrażalnicze zmiany jakości i właściwości produktów żywnościowych.

Piąta część cyklu poświęconego wybranym zagadnieniom technologii i techniki zamrażania żywności. W poprzednim odcinku ("TCHK" nr 3/2007, s. 116 ) omówione zostały technologiczne aspekty procesu zamrażania, takie jak: przydatność żywności do zamrażania z wyodrębnieniem surowców roślinnych i zwierzęcych, przygotowanie żywności do zamrażania w postaci obróbki wstępnej, wspomagające zabiegi technologiczne np. blanszowanie czy osmotyczna obróbka owoców. W tej części cyklu autor omawia problem zamrażalniczych zmian jakości i właściwości produktów, a są to zmiany strukturalne w mrożonej żywności, wpływ szybkości zamrażania na jakość produktów, zewnętrzne zmiany zamrażanych produktów oraz zmiany ich właściwości cieplno - fizycznych. Kolejny odcinek, a zarazem ostatni tego cyklu będzie poświęcony postępowi technicznemu i technologicznemu w zamrażaniu żywności.
INFORMACJE OGÓLNE
170 Waldemar TARGAŃSKI Spotkanie z przedstawicielem Stowarzyszenia ASHRAE.
172 Michał DOBRZYŃSKI Szczęśliwe siódemki Krajowego Forum Chłodnictwa. Walne Zebranie Członków 2007.
177 Sergiy FILIN VII Spotkanie promocyjne Krajowej Sieci Serwisowej "Serwis-Polska".
179 Jerzy STACHOWIAK XIII Wrocławskie Targi Książki Naukowej.
181 Paweł WOJCIECHOWSKI Forum WENTYLACJA 2007.
ARTYKUŁY SPONSOROWANE
183 Mikołaj KLENKIEWICZ (Danfoss) Zawory typu ICF - kolejny przełom w budowie zespołów zaworowych.
GDZIE I JAK
188 Prenumerata, zakup pisma. Co w następnych numerach

powrót do strony głównej