W NUMERZE 4(134)/2007
145 | Artykuł wstępny | |
CZYNNIKI CHŁODNICZE | ||
146 | Gabriela KONOPKA-CUPIAŁ | Wykorzystanie ciekłego dwutlenku węgla w transporcie chłodniczym.
W artykule przedstawiono możliwości wykorzystania ciekłego dwutlenku węgla (R 744) w transporcie chłodniczym. Szczególną uwagę zwrócono na rozwiązania technologiczne proponowane przez firmę Thermo King, którymi są agregaty chłodnicze wykorzystujące ciepło parowania i przegrzania R 744. Są to obiegi otwarte, w których płyn roboczy emitowany jest do atmosfery po wykorzystaniu części jego użytecznego potencjału energetycznego. |
KLIMATYZACJA I WENTYLACJA | ||
152 | Wojciech BALICKI Zenon BONCA |
Stanowisko dydaktyczne do badania procesu osuszania powietrza.
Zaprezentowano unikalne stanowisko dydaktyczne przeznaczone do prowadzenia badań w zakresie przemian, jakie zachodzą podczas obróbki cieplno - wilgotnościowej powietrza. Przedstawiono budowę i charakterystykę techniczną podstawowych elementów składowych tego stanowiska, a są to : blok osuszania, blok nawilżania, blok ogrzewania, blok chłodzenia, a ponadto panel kontrolno - sterujący i panel pomiarowy. W artykule zaprezentowano również pomiary skuteczności działania tego urządzenia. Stanowisko zostało zaprojektowane i wykonane w ramach pracy dyplomowej przez studenta Akademii Morskiej w Gdyni. |
158 | Krzysztof KAISER Andrzej WOLSKI |
Kontrola czystości mikrobiologicznej powietrza.
Badania mikrobiologiczne powietrza są wskaźnikiem ułatwiającym utrzymanie instalacji klimatyzacji - wentylacji w stanie zapewniającym osiąganie wymaganej jakości powietrza. W artykule omówiono metody pomiarowe czystości mikrobiologicznej powietrza. Do wykrywania drobnoustrojów w powietrzu stosuje się metody: mikroskopowe, hodowlane i wiązane. Do metod pomiarowych powszechnie stosowanych w metodach hodowlanych zalicza się metody sedymentacyjne i metody polegające na mechanicznym oddzielaniu zanieczyszczeń z próbki powietrza o standardowej objętości. Zwrócono uwagę na dokładność wykonywanych tymi metodami pomiarów i wynikające z ich specyfiki błędy pomiarowe. |
TECHNOLOGIA CHŁODNICZA ŻYWNOŚCI | ||
163 | Jacek POSTOLSKI | Prawie wszystko o ... TECHNOLOGII CHŁODNICZEJ ŻYWNOŚCI (26) 3. Technologia i technika zamrażania. 3.5 Zamrażalnicze zmiany jakości i właściwości produktów żywnościowych. Piąta część cyklu poświęconego wybranym zagadnieniom technologii i techniki zamrażania żywności. W poprzednim odcinku ("TCHK" nr 3/2007, s. 116 ) omówione zostały technologiczne aspekty procesu zamrażania, takie jak: przydatność żywności do zamrażania z wyodrębnieniem surowców roślinnych i zwierzęcych, przygotowanie żywności do zamrażania w postaci obróbki wstępnej, wspomagające zabiegi technologiczne np. blanszowanie czy osmotyczna obróbka owoców. W tej części cyklu autor omawia problem zamrażalniczych zmian jakości i właściwości produktów, a są to zmiany strukturalne w mrożonej żywności, wpływ szybkości zamrażania na jakość produktów, zewnętrzne zmiany zamrażanych produktów oraz zmiany ich właściwości cieplno - fizycznych. Kolejny odcinek, a zarazem ostatni tego cyklu będzie poświęcony postępowi technicznemu i technologicznemu w zamrażaniu żywności. |
INFORMACJE OGÓLNE | ||
170 | Waldemar TARGAŃSKI | Spotkanie z przedstawicielem Stowarzyszenia ASHRAE. |
172 | Michał DOBRZYŃSKI | Szczęśliwe siódemki Krajowego Forum Chłodnictwa. Walne Zebranie Członków 2007. |
177 | Sergiy FILIN | VII Spotkanie promocyjne Krajowej Sieci Serwisowej "Serwis-Polska". | 179 | Jerzy STACHOWIAK | XIII Wrocławskie Targi Książki Naukowej. |
181 | Paweł WOJCIECHOWSKI | Forum WENTYLACJA 2007. |
ARTYKUŁY SPONSOROWANE | ||
183 | Mikołaj KLENKIEWICZ (Danfoss) | Zawory typu ICF - kolejny przełom w budowie zespołów zaworowych. |
GDZIE I JAK | ||
188 | Prenumerata, zakup pisma. Co w następnych numerach |